Hasznos információk

Ha két lépcsőben épül meg egy lakóingatlan, akkor melyik lépcsőben lehet alkalmazni az 5%-os áfakulcsot, és mi dönti ezt el?

Az Adótanácsadók Egyesülete tagjai számára fenntart egy online levelezési fórumot, amelyen a tagok szakmai kérdéseket beszélnek meg, egymásnak segítséget nyújtanak konkrét problémákban. A jövőben egy-egy kérdés és válasz nyilvánosságra hozásával ebből  a szolgáltatásunkból adunk ízelítőt.


 

Az 5%-os kedvezményes adómérték feltétele, hogy lakások (lakóingatlan) összes hasznos alapterülete ne haladja meg a 150, illetve a 300 négyzetmétert. A 150 négyzetméteres küszöbérték a többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásra, míg az egylakásos lakóingatlan 300 négyzetméternél nem lehet nagyobb.

Fontos feltétel, hogy az első rendeltetésszerű használatbavétel még nem történt meg vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

(Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület.)

Ha két vagy több szakaszban épül meg egy ingatlan – mert például minőségi kifogások miatt a generálkivitelezőt le kellett váltani –, az adóhatóság álláspontja szerint akkor alkalmazható az 5%-os áfakulcs, ha a felek generálkivitelezői szerződést kötnek, és a munka végén a kivitelező és a megrendelő között átadás-átvételi dokumentumokkal kísért ingatlanátadás valósul meg, vagyis amely termékértékesítésnek minősül.

Önmagukban ugyanis az egyes építési munkák (például festés, gépészet, villanyszerelés) eredményeként nem valósul meg ingatlan átadása, így ezekre a munkákra a kedvezményes 5%-os adókulcs nem alkalmazható.

Ugyanakkor olyan helyzet is előfordulhat, hogy több egymást követő generálkivitelező is tud 5%-os adókulccsal számlázni, ahogy részteljesítések esetén is van mód minden egyes teljesítés(rész) 5%-os adókulccsal történő számlázására.

Mindezek alapján érdemes a szerződéskötéskor nagyon körültekintően eljárni, és több szempontból is vizsgálni azt, hogy a fenti hivatkozott törvényhelynek megfelelő szerződést köt-e az építtető, mert így jelentős adómegtakarítás érhető el.

Vonatkozó jogszabály:

  • Áfatörvény 10.§ d pontja

Tagunk kérdésére Alexy Miklós és Kerényi Máté válaszolt a NAV állásfoglalása alapján.