Hasznos információk

A NAV központi irányítása által szervezett eSZJA alkalmazást bemutató fórumon egyesületünk képveiselője is részt vett, az ott elhangzottakról az információkat tesszük közzé.

 

 

 


Kedves Tagok!

Ez úton szeretnénk Önöket tájékoztatni a NAV Központi Irányítása által szervezett, és 2017. március 2-án megtartott eSZJA alkalmazást bemutató fórumon elhangzottakról, melyen az egyesület tagjai is részt vettek. Az adóhatóság képviselői a 2017. március 15-e után megnyíló új online felületen elérhető, 2016. évi SZJA bevallási tervezetek kezelését mutatták be a résztvevőknek.

Az adóbevallási tervezettel kapcsolatban az alábbiakat emelnénk ki:

  • a következő web-felületen lesz elérhető az adóbevallás tervezet azok számára, akik ügyfélkapus hozzáféréssel rendelkeznek:

            https://www.nav.gov.hu/szja/szja

  • Azon magánszemélyek, akik nem rendelkeznek ügyfélkapus hozzáféréssel, 2017. március 15-ig postai úton (NAV honlapjáról elérhető űrlap segítségével), SMS-ben vagy e-mailben kérhetik a hatóság által elkészített adóbevallási tervezetek postai úton történő megküldését. A tervezetek 2017. május 2-ig kerülnek a magánszemélyek címére kipostázásra. 2017. március 15-e utáni igénylést már csak a NAV ügyfélszolgálatán lehet leadni. Eddig kb 330 ezer igénylés érkezett a NAV-hoz, főleg sms-ben.
  • Az eSZJA felület internet alapú, mobiltelefonon és tableten ugyanolyan jól használható mint hagyományos asztali gépen.
  • Ha az adózó nem fogadja el a NAV által készített tervezetet, akkor azt módosíthatja. Ha pedig nem készült számára tervezet (bármilyen oknál fogva) a felületen keresztül ki is tudja tölteni szja bevallását.
  • A felület alapvetően átveszi az ANYK struktúráját, funkcióit, rendelkezik beépített keresővel és a folyamat megismerését szolgáló „sugókkal”. Jól tagolt, ellenőrzési funkciókkal felszerelt.
  • A felületen adófizetési kötelezettséget online is lehet rendezni. Továbbá a rendszerben részletfizetés is kérhető.
  • EGYKE/180-as meghatalmazással rendelkező adótanácsadók, adószakértők, könyvelők látják az általuk képviselt magánszemélyek NAV által elkészített bevallási tervezetét.
  • Természetesen az 1+1 %-os rendelkező nyilatkozatok is beküldhetőek szja-bevallási rendszer új online felületén.
  • Végül a felület önellenőrzések benyújtására is alkalmas.

Idén a fenti felület illetve az ANYK rendszere (16SZJA bevallás) párhuzamosan él egymás mellett. Az adóhivatal célja hosszú távon az, hogy erre az online felületre terelje a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásait. Az elmondottak alapján ez év végéig, azaz 2017. december 31-ig az ANYK rendszere az szja bevallások tekintetében mindenképpen megmarad.

Végül az adóhatóság kéréssel fordult a adótanácsadókhoz és könyvelőkhöz, hogy ösztönözzék, segítsék ügyfeleiket az adóbevallás tervezet internetes kezelésére.

Reméljük, hogy a fenti információk segítséget nyújtanak a bevezetendő eSZJA rendszerre történő ráhangolódásában.

Egyesületünket a bemutató fórumon képviselte:

dr. Rácz Nóra

Leitner+ Leitner Tax Kft