Hasznos információk

Magyarországon széles körben elterjedt hosszú fizetési határidők és fizetési késedelmek komoly likviditási kihívás elé állítják a magyar vállalkozókat. Átlagosan másfél-két hónapot várnak vállalkozások a kifizetésükre, egyes iparágakban ez akár több, mint egy negyedévre is felmehet.

 


Szerző: Berényi Benjámin, PénTech Solutions

A cikk a Digitalizálás és automatizálás a könyvelésben című szeptember 5-i rendezvényünkhöz kapcsolódóan született. További információ és jelentkezés a rendezvényre itt található.

Ezek a késedelmek és hosszú fizetési határidők pedig komoly problémákat okoznak. Egyrészt a csődeljárások egyik fő okozói, amint ezt a csődbe ment magyar KKV-k több mint fele megerősíti. Másrészt pedig jelentősen gátolják a növekedést. Rengeteg olyan céget találni, akikhez sorban érkeznek az új megrendelések és projekt megkeresések, de megfelelő működőtőke hiányában nem tudják ezeket elfogadni.

Ezek a késedelmek és hosszú fizetési határidők pedig komoly problémákat okoznak. Egyrészt a csődeljárások egyik fő okozói, amint ezt a csődbe ment magyar KKV-k több mint fele megerősíti. Másrészt pedig jelentősen gátolják a növekedést. Rengeteg olyan céget találni, akikhez sorban érkeznek az új megrendelések és projekt megkeresések, de megfelelő működőtőke hiányában nem tudják ezeket elfogadni.

Mi is az a faktorálás?

Faktorálás = faktoring, követelésvásárlás – mindegyik szó ugyanazt a fogalmat takarja: egy vállalkozás a még ki nem egyenlített, de a jövőben befolyó számlakövetelését eladja egy pénzügyi szolgáltatónak, aki ezt az összeget előre kifizeti neki. Faktorálás során a pénzügyi szolgáltató megvásárolja Öntől a követelését

A faktoring, követelés vásárlás legfontosabb előnyei:

 1. A faktoring nem hitelfelvétel, így nem kell fedezetet (pl.: jelzálog) biztosítani.
 2. A tapasztalatok szerint faktorálás esetén nőni fog vevőinek fizetési hajlandósága és fegyelme.
 3. Faktorálással induló, tőkeszegény vagy veszteséges vállalkozások is finanszírozhatóak.
 4. Követelésvásárlás esetén lekerülnek a válláról a nyitott követelésekkel kapcsolatos adminisztrációs terhek.

Kinek javasoljuk a faktorálást?

Azoknak a vállalkozásoknak javasoljuk, amelyek nem akarnak vagy nem tudnak hitelt felvenni, viszont szeretnének külső forrást bevonni a cégük finanszírozásába. Kezdő vállalkozások számára különösen hasznos lehet a faktoring, hiszen ők gyakran nem kapnak annyi hitelt, amennyire szükségük lenne. Különösen hasznos finanszírozási mód ez azon vállalkozásoknak, amelyeknek jó, tőkeerős vevői vannak, akik azonban nagyon hosszú fizetési határidővel fizetnek. Ilyen vevők lehetnek tipikusan az áruházláncok, hipermarketek, építőipari cégek, szállítmányozók, élelmiszeripari cégek, terménykereskedelem, távközlési cégek és közműszolgáltatók – csak, hogy néhány példát említsünk. Természetesen, azok a cégek is profitálhatnak a faktoring előnyeiből, amelyek már kimerítették a banki hitelkeretüket.

Következő lépés az innováció

Előnyei ellenére, a klasszikus megoldások, mint például a hagyományos faktoring, rengeteg problémával rendelkeznek árazás, transzparencia és flexibilitás terén. Ez párosul egy rendkívül nehéz és bürokratikus jelentkezési folyamattal, amelynek a kimenetele is gyakran kétséges.

Ezzel szemben léteznek már olyan okos faktoring megoldások, amelyeken keresztül vállalkozások csupán néhány perc alatt, pár kattintással finanszírozhatják számláikat. Mindezt teljesen online, hosszú távú elkötelezettségek nélkül, teljes átláthatóság mellett.

Ez a gyakorlatban a következőképpen néz ki:

 1. Regisztráció és számlafeltöltés

A regisztráció csupán pár percet vesz igénybe. Néhány alap adat megadása és egy rövid online azonosítási folyamat után az ügyfél rögtön feltöltheti kint lévő számláját és releváns dokumentumait.

 1. Automatikus kiértékelés

Egy algoritmus automatikus pénzügyi elemzéseket végez a megadott adatok és feltöltött dokumentumok alapján. Az elemzés eredménye szerint történik a személyre szabott ajánlattétel és a finanszírozási keret meghatározása.

 1. Verifikáció

A következő lépésben a számla létezésének ellenőrzése zajlik. Ez megtörténhet bankszámlakivonatok, illetve könyvelői programok alapján is, adott esetben felveszik a kapcsolatot a vevővel.

 1. Kifizetés

Amennyiben az adatok helyesek és a számla létezését megerősítették, megtörténik a kifizetés az ügyfél bankszámlájára.

 1. Visszafizetés

A periódus lejártát követően a számlakötelezett a faktor vállalkozás számára fizeti ki a számlaösszeget.

 

Folyószámla-hitel

Faktoring

Banki hitel

Okos faktoring

Versenyképes árazás

igen

nem

nem

igen

Nincsenek rejtett költségek

igen

nem

igen

igen

Flexibilis szerződések

igen

nem

igen

igen

Nagyfokú diszkréció

igen

nem

igen

igen

Könnyű hozzáférés

nem

nem

nem

igen

Átfutási idő

1-2 hét

3-4 hét

4-5 hét

24 óra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előnyök az ügyfeleknek és könyvelőknek egyaránt

Az okos faktoring szolgáltatása mind az ügyfeleknek, mind a könyvelőknek előnyöket tartogat.

 • Jobb likviditás és tudatosabb likviditás-menedzsment az ügyfelek számára a faktoring használatával. Nincsenek hosszú kifizetési idők, kisebb a működőtőke igény.
 • Egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés a vállalatoknak. Nincs több papír-alapú ügyintézés, sorban állás a bankban. Mindent elvégezhet a számítógép mellől.
 • Egyszerűbb ügyintézés a könyvelőknek. Összekapcsolódási lehetőség a különböző a számviteli programokkal, így a könyvelőnek nem kell külön dolgoznia a faktoring igénylésekkel.